vrijdag 4 april 2008
Toerist zijn is leuk!
Hier mijn wekelijks verslagje.
Vrijdagavond ging ik Silke en Flore gaan ophalen aan het groot station Termini. Gelukkig moest ik daar niet te lang wachten en konden we elkaar al snel terug in de armen vliegen.
Na het afzetten van de bagage dronken we een goed glaasje wijn.
Na een nachtje slapen waren we allemaal klaar voor een lastige maar verrijkende tocht door Rome. Voor we de tocht van start gingen, hebben we eerst wat inkopen gedaan zodat we de komende 4 dagen niet moesten verhongeren.
De sfeer zat er meteen in en ik heb ervoor gezorgd dat we allemaal goed moegewandeld waren naar het einde van de dag toe. We hebben echt enorm veel bezocht op 1 dag tijd:
- Sint-Pietersbasiliek en koepel
- Picknick in het Sant'Angelopark naast Castel Sant'Angelo.
- Torre Argentina
- Piazza Venezië
- Colosseo
- Forum Romanum
- Circo Massimo
- Orange Park
- Secret Thing!!!
Na dat alles gingen we eventjes naar huis om te aperitieven en goede hap binnen te spelen want ook voor 's avonds had ik een hele toer voor ogen:
- Trevi Fontein
- Pantheon
- La Palma (beste ijssalon met het meest aantal soorten!)
- Piazza Navona
We sloten opnieuw de avond af met een goed glaasje wijn op een gezellig terrasje.
Aangezien we alledrie enorm moe waren, vielen we thuis snel en goed in slaap.
Zondagvoormiddag gingen Silke en Flore naar het Vaticaanmuseum terwijl ik werkte voor school.
Zondagmiddag gingen wij samen wat gaan shoppen waarna we een Tiramussu opsnabbelden in de beste Tiramussubar van Rome.
Maandag had ik stage (observatie Montessorischool) en les (Teatro di parola) tot 15u. Om 15u hadden Silke, Flore en ik afgesproken aan een restaurantje dicht bij mijn school. Vandaaruit gingen wij naar het colosseum waar wij gratis binnen mochten wegens een speciale weekendactie.
Daarna gingen wij nog wat gaan shoppen en we sloten de avond opnieuw af met een lekker glaasje wijn op een terrasje.
Dinsdag ging ik opnieuw een hele dag gaan observeren in onze vorige stageschool 'Vibio Mariano'. Wij kregen dan gelukkig meteen de toestemming om donderdag 4 lessen te mogen geven.
Silke, Flore en ik hadden om 18u afgesproken om vandaaruit onze laatste avond samen door te brengen in mijn lievelingsbartje, Fluid. We hebben er volop van genoten.
Woensdagmorgen zijn Silke en Flore vroeg in de morgen naar huis vertrokken. Even later had ik 'Media Education' waarbij we les kregen van een nieuwe leerkracht. We kregen meer uitleg over verschillende mediaprojecten en soorten media waaronder cartoons, animatie- en tekenfilms. Na de les moesten wij vlug naar de metro wandelen want 1u later moesten we op de Montessorischool staan terwijl het van school naar daar ongeveer bijna 1u onderweg is.
1 Uurtje later stonden we op de Montessorischool waar we er meteen stevig invlogen met een interview van de leerkrachten. We haalden echt enorm veel informatie uit dat interview (zie onder, bascoverslag).
Om 16u30 ging de schoolbel en om 17u30 moesten wij opnieuw in LUMSA zijn want toen hadden we nog 2 uurtjes Italiaans te volgen. Het was dus een heel vermoeiende en intensieve dag.
Donderdag was het onze laatste stagedag in 'Vibio Mariano'. Hoe deze verliep kan je lezen in mijn onderstaand bascoverslag bij basco nummer 1.
Vandaag volgden wij 'Musicando Insieme' waarbij wij opnieuw enkele gedichten improviserend naar voor brachten. Ik volg deze lessen echt graag en ik kan er ook wel wat uit halen voor naar de toekomst toe.
Dit weekend wordt het een werkweekend voor school. Gelukkig wordt het weer minder goed dus ideaal om te werken. Morgenavond zullen Fien en ik ons even ontspannen in de aperitiefbar.
Maandag is het onze allerlaatste stagedag want we observeren voor de laatste keer in de Montessorischool. Onze lessen lopen wel verder.
Binnen 2 weken hebben we examens dus het wordt een voorbereidings- en werkweek.
Ik vertel jullie gauw meer en binnen 16 daagjes kan ik het jullie allemaal live vertellen!
Vele groetjes!
Bacio! Alk(e)
Basiscompetenties (week 11)
- Leerkracht als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen
Dinsdag observeerden wij een volledige dag in onze vorige stageschool ‘Vibio Mariano’. Wij gingen terug naar ‘Vibio Mariano’ aangezien wij geen les mochten geven in de Montessorischool. Dinsdag vroegen wij de mentoren of het mogelijk was om donderdag 4 lessen te geven en het was meteen inorde aangezien zij ons al wat kenden en vertrouwen in ons hadden.
Woensdagnamiddag observeerden wij opnieuw in de Montessorischool. Ik heb daar voornamelijk interessante informatie opgedaan uit het interview met enkele leerkrachten. Daarna liepen de contacten veel vlotter want ook de leerkrachten stelden ons vragen waardoor de gesprekken op gang kwamen.
Donderdag was het onze laatste stagedag in ‘Vibio Mariano’. Wij observeerden tot 11u want vanaf dan was het aan ons om les te geven tot 16u30. We gaven 2 Engelse lessen waaronder een les over wegbeschrijvingen en in de andere les kwamen er dialogen aan bod. Daarnaast gaven we ook Arte (vervolledigen dagbladfoto) en Musica (Attakatamoeva).
De eerste les (Inglese: wegbeschrijvingen) liep heel moeilijk waardoor de doelen ook minder goed bereikt zijn. De leerlingen konden alle opdrachten uitvoeren aan de hand van drie korte woorden/zinnetjes (links, rechts, rechtdoor) die ze vaak nodig hadden tijdens het uitleggen van een weg, het zoeken en het volgen van een weg. De leerlingen kenden de woorden/zinnen wel maar konden die kennis niet toepassen tijdens het kaartlezen, het volgen van een weg, het uitleggen van een weg,… Ik had al snel door dat de les niet kon doorgaan zoals gepland. Ik heb, tijdens het lesgeven, de les wat aangepast zodat alles op een meer concrete manier in de klas kon uitgevoerd, gedemonstreerd en uitgelegd worden:
- Leerlingen volgden weg zoals de leerkracht hen die dicteerde.
- Leerlingen moesten de weg van de plaats waar ze stonden naar hun bank, in het Engels uitleggen
Vorige oefeningen verliepen vlotter maar bleven heel moeilijk.
We sloten de les af door de leerlingen een simpele kaart te laten overtekenen en de leerlingen de gedicteerde weg te laten volgen waarna ze moesten zeggen wat het eindpunt was. Daaruit bleek dat de leerlingen toch belangrijke informatie uit de les hebben opgestoken. Niet alle antwoorden waren correct maar het was wel duidelijk dat er toch wat vorderingen waren in vergelijking met in het begin van de les.
Alles werd zo concreet mogelijk, met verschillende middelen en zowel in het Italiaans en in het Engels uitgelegd. Het was misschien wat te hoog gegrepen maar door de les aan te passen bleek er toch wel iets van onze vooropgestelde doelen bereikt te zijn.
- Opvoeder
De leerkrachten treden echt streng op wanneer ze vaststellen dat een leerling niet aandachtig is of onvoldoende zelfstandig aan het werken is. De leerkracht zijn strenger dan in Vibio Mariano en hun doel is om de leerlingen zo goed mogelijk op te voeden tot zelfstandige en zelfredzame kinderen.
Vibio Mariano:
- Dinsdag en donderdag was er enorm veel heisa tijdens het oplossen van een klasprobleem. De leerkracht op die school hebben enorm veel te kampen met zo’n enorme klasproblemen die vaak uit de hand kunnen lopen. Zo’n klasproblemen (omwille van racisme, overtreden schoolregels, …) oplossen, is een belangrijke opvoedende functie van de leerkracht.
- Donderdagvoormiddag had de turnleerkracht niet zoveel geduld waardoor ze snel en vurig uitvloog tegen de leerlingen. De helft van de leerlingen ging dan ook al wenend naar de klas. Ik vond wel dat de leerkracht iets te streng en opvliegend was.
- Wij kregen de leerlingen stil door ons praatlicht en ‘freeze’ te blijven gebruiken. We pasten ook iets toe wat we gezien hebben in de Montessorischool (tellen tot de leerlingen stil zijn) wat opnieuw een heel positief effect had.
- Stephania bleef in haar nopjes en vroeg enorm veel aandacht op verschillende en vervelende manieren. In het begin probeerden wij dat op te lossen door erop in te spelen maar nu blijkt het ‘negeren’ de beste oplossing te zijn. Niet alleen de leerkrachten negeren haar soms, ook de andere leerlingen hebben al ondervonden dat ‘negeren’ de beste oplossing is.
- Claudia (zigeunermeisje) had geen goede dag. Ze had geen zin om mee te werken en ze deed het dan ook niet. Wanneer wij iets voorstelden wat ze normaal wel graag deed, had ze ook daar geen zin in. Op een duur wisten wij er echt geen raad meer mee waardoor we haar gewoon lieten doen waar ze zin in had (rondwandelen, 10 keer naar het toilet lopen, …) Ze was niet vervelend, liep niet in de weg en zocht geen aandacht. Ze had vaak gewoon geen zin om haar handen uit de mouwen te steken en mee te werken.
- Ik had de klas enorm graag en zij ons ook. Ze kwamen ons over hun gevoelens vertellen, kwamen ons vragen stellen, … en op het einde van de laatste stagedag kregen wij van elk kind een dikke knuffel.
- Inhoudelijk expert
- De leerkrachten moeten 1 jaar extra studeren om in een Montessorischool te mogen werken.
- Het belangrijkste doel is dat de leerlingen zelfstandig en zelfredzaam worden.
- De leerlingen krijgen geen punten want de leerkrachten letten enkel op de groeiende kennis van de kinderen door alles op een zelfstandige manier op te doen. Vooral de groei naar zelfstandigheid is van belang.
- De schorten hebben eigenlijk dezelfde functie zoals een schooluniform in België: iedereen is gelijk en kan geen gevoel van meerwaarde krijgen door de kleren en het uiterlijk. Iedereen alsook de leerkrachten zijn evenwaardig want iedereen (leerkrachten, leerkrachten, directie, secretariaat) draagt schorten.
- De leerkrachten hebben als doel de leerlingen zoveel mogelijk te helpen tijdens hun groei naar zelfstandige kinderen.
Deze week volgden wij ook:
- ‘Teatro di Parola’. We leerden er niet zoveel bij aangezien we hetzelfde deden zoals in de vorige les maar met een ander gedicht.
- ‘Media Education’: We leerden meer over verschillende multimediaprojecten en soorten media waarbij we dieper ingingen op cartoons, tekenfilms en animatiefilms.
- ‘Musicando Insieme’: We kregen nieuwe poëzie die we verwerkten in verschillende liedvormen en op verschillende manieren: rap, zingend, pratend, instrumentale geluiden, … Ik vind die lessen heel interessant maar het is jammer dat de geleerde liedjes met bijhorende elektronische muziek, te moeilijk zijn om in de 3e graad bij ons toe te passen.
- ‘Italiaans’ waarbij we ons verder verdiepten op verschillende grammaticale regels en oefeningen.
- Organisator
Aangezien we meer met 2 werken dan gewoonlijk moet daar qua organisatie ook goed over nagedacht worden: wie doet wat en wanneer, wanneer komen we samen, wanneer gaan we naar …, … en dat moet allemaal gecombineerd worden met de moeilijke en verschillende openingsuren van de verscheidene kantoren.
- Innovator
In Vibio Mariano trad ik, aan de hand van de nieuwe werkvormen en activiteiten, opnieuw op als innovator. De eerste Engelse les (wegbeschrijvingen) was volledig nieuw voor de leerlingen wat wel duidelijk te zien was aan de resultaten.
Tijdens de muziekles gebruikten wij spelvormen die wij geleerd hadden tijdens onze Italiaanse lessen ‘Musicando Insieme’ (instrumentale geluiden nabootsen, geluiden maken met het lichaam, … gecombineerd met het lied). Dat was zowel voor ons als voor de leerlingen en de mentor nieuw. De opdracht die wij de leerlingen gaven tijdens de Arteles was ook volledig nieuw. De leerlingen waren er meteen heel snel enthousiast over en verrasten ons met de mooie werkjes.
Ook de leerlingen en de leerkracht vond het heel leuk. De leerkracht schreef zelfs opnieuw het volledige lesverloop op zodat zij alles later ook nog kon gebruiken.
- Lid van schoolteam/schoolgemeenschap
De meeste leerkrachten zijn al heel wat vriendelijker en dat vooral na ons interview want daardoor kwam ons eerste echte gesprek op gang. De leerkracht van het 4e leerjaar was in het begin wij daar observeerden echt niet vriendelijk maar naar het einde toe was dat al heel veel beter.
Ook in de Montessorischool hangt alles af van het vertrouwen dat ze in je hebben.
Vibio Mariano:
Dinsdagmorgen werden wij heel vriendelijk ontvangen en was iedereen blij om ons terug te zien. Ik was ook blij om daar terug te zijn want ik voelde mij daar echt goed in die school.
Gisteren was er een leerkracht die de andere leerkrachten trakteerde en ook wij kregen enkele gebakjes, meegebracht door onze mentor.
Italianen hebben een andere gewoonte op het vlak van overeenkomen. Italianen geven snel enkele kussen en een knuffel terwijl dat heel ongewoon zou zijn wanneer de leerkrachten/directie in België dat zouden doen met hun stagiaires. Ondertussen zijn wij er wel al wat aan gewoon want hier is dat lichamelijk contact eenmaal normaal.
De leerkrachten onderling hebben ook heel goede contacten en banden met elkaar.
Door het sterke vertrouwen kregen wij toch de kans om een soort van klasfoto te nemen. Alle aanwezige leerlingen moesten met hun rug naar het scherm gericht staan aangezien de leerlingen niet herkenbaar mochten zijn.
- Cultuurparticipant
Zaterdag zijn wij een hele dag op toeristentocht geweest waarvan voor mij enkel de Sint-Pietersbasiliek (en koepel) nieuw was. Het is een enorm groot gebouw met vele kerken binnen 1 ruimte. We hebben ook de 551 trappen naar boven gelopen tot in de koepel. Het was vermoeiend maar uiteindelijk was het zeker de moeite waard want we hadden daarboven een prachtig zicht.
Ook maandag zag ik iets nieuws want ik ging voor het eerst het Colosseum naar binnen. Ik had er al veel foto’s van gezien en had dan ook meer verrassends verwacht wanneer ik uiteindelijk binnen was.
Ik ben heel blij dat ik dat allemaal van dichtbij heb kunnen zien.
Hoe mooier het weer hier is, hoe meer ik er een vakantiegevoel bij krijg aangezien er meer marktjes zijn, iedereen gelukkig is en er meer straatoptredentjes zijn.
zondag 30 maart 2008
Basiscompetenties (week 10)
- Leraar als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen
Ook de frontale lessen (bijvoorbeeld: Engels) waren daar heel moeilijk om aan te brengen. De kinderen maken dan enorm veel lawaai, kunnen moeilijk luisteren, hebben het moeilijk om de aandacht erbij te houden, praten enorm veel met en door elkaar, … De klassen tellen dan ook wel meer leerlingen aangezien alle leerlingen zich dan in de klassen bevinden wat tijdens de gewone lessen niet het geval is.
Ik heb wel wat opgestoken over enkele concrete werkvormen die ik later zou kunnen toepassen. Daarover leerde ik vooral bij tijdens het observeren in de jongere jaren.
We kregen jammer genoeg ook te horen dat het nu absoluut niet mogelijk is om daar enkele lessen te geven. Wij gaan dus terug naar onze reeds vertrouwde stageschool.
- Opvoeder
De lessen tijdens de voormiddag worden begeleid door 2 leerkrachten. Die leerkrachten helpen de leerlingen dan waar nodig. De frontale lessen worden dan door 1 leerkracht gegeven terwijl ik wel het gevoel heb dat het nodig is om een 2e leerkracht als begeleider op te stellen. De leerlingen zijn tijdens zo’n lessen enorm druk en de leerkracht kan ze alleen niet goed in de hand houden. Er werd enorm veel gedreigd zonder de dreigingen na te komen. Ik heb het gevoel dat de leerkrachten van deze Montessorischool dezelfde kijk hebben op hun opvoedende functie zoals de leerkrachten van onze vorige stageschool.
Aangezien de leerlingen ons veel vragen komen stellen, nieuwsgierig zijn en spontaan met ons beginnen praten, … heb ik het gevoel dat de leerlingen zich goed voelen bij ons. Indien de leerlingen wat vervelend komen doen, kan ik ze weer goed op hun plaats zetten.
- Inhoudelijk expert
Aangezien wij deze week tot woensdagmiddag vakantie hadden, volgenden wij minder vakken dan wij normaal volgen.
Tijdens de les ‘Italiaans’ leerden wij opnieuw enorm veel moeilijke grammatica bij. Ik vrees dat het voor mij allemaal wat teveel begint te worden. De lessen zijn echt zwaar en volgens mij steken wij er te weinig belangrijkere zaken van op aangezien er bijna niet wordt gesproken tijdens de lessen. Er is jammer genoeg geen sprake van een echte communicatieve methode. Binnen 2 weken is het aan ons om ons mondeling te bewijzen.
Tijdens ‘Musicando Insieme’ gingen wij opnieuw dieper in op het improviseren van verschillende gedichten en nonsenstaal. We deden dit met allerhande (niet)lichamelijke middelen.
- Organisator
Wij alles goed uitgedokterd en uitgerekend dus ik denk wel dat het gaat lukken om onze plannen in de realiteit te brengen.
Ook had ik de voorbije week bezoek wat opnieuw wat meer organisatievermogen nodig had. Het vraagt namelijk meer denkwerk om zowel voor mijzelf als voor de bezoekers het beste te doen door mijn werk te combineren met bezoeken, lessen volgen, stage lopen, ophalen en afhalen aan de vlieghaven, …
- Innovator
Ik vind het wel wat jammer dat wij geen lessen mogen geven want daardoor krijgen wij geen kans om als innovator op te treden op het frontale niveau.
- Lid van schoolteam/schoolgemeenschap
Uit noodzaak moeten wij terug naar onze vorige stageschool. Eigenlijk vind ik dat helemaal niet erg aangezien wij daar de school echt wel verlaten hebben met een goed en aanvaard gevoel.
In onze universiteit loopt alles vlotter aangezien de mensen ons nu toch wel al vlot beginnen te herkennen, ze vriendelijk zijn en ons sneller helpen indien nodig. Ook met de medestudenten hebben we al veel meer contact dan voorheen.
- cultuurparticipant
- In Rome zijn er heel veel en goedkope (+ dure) winkels.
- De regen maakt alles minder mooi.
- In Rome is het vaak wisselvallig aangezien wij ons tussen de zee en de bergen bevinden. Het slechte weer kan er moeilijk weg wat niet het geval is in het Noorden van Italië zoals in Firenze.
Ik wilde ook wel eens een andere stad van Italië leerden kennen dus wij brachten 2 dagen door in Firenze.
- Het is daar enorm mooi, historisch en groen.
- De ijsjes zijn er duurder dan in Rome.
Het was ons zeker de moeite waard om een andere oord te gaan opzoeken.